21 januari 2022

Lees hier alles over laadpalen en hoe je deze kunt gebruiken

2 min read

Steeds meer Nederlanders rijden in een elektrische auto. En daarom neemt ook het aantal laadstations in rap tempo toe, want de elektrische auto’s hebben een beperkt bereik en moeten tussentijds worden opgeladen. Op het dashboard is duidelijk te zien hoeveel kilometer de auto nog kan rijden. Voordat de auto leeg raakt, moet je de auto opladen. Tegenwoordig zijn er in het openbaar, bij parkeerplaatsen en bij tankstations langs de snelweg veel laadpunten te vinden. Het zal dus niet snel gebeuren dat de auto leeg is en er geen laadstation in de buurt is. 

Hoe te gebruiken 

Om de elektrische auto op te kunnen laden, heb je een laadpas of druppel nodig. Dat dient als betaalmiddel en wordt ook gebruikt om de auto te identificeren. Als je eenmaal een laadpas hebt, kun je nagenoeg overal in Nederland de auto opladen. Er is een verschil tussen een normaal laadpunt en een snellaadpunt. Langs de snelweg vind je vaak snellaadpunten en bij parkeerplaatsen of in de wijk worden vaak normale laadpalen gebruikt. 

Snellaadstations

De naam zegt het eigenlijk al, een snellaadpunt heeft een uitgebreid vermogen en kan daardoor je auto in een kortere tijd opladen. Zo kan je auto in maximaal een half uur helemaal opgeladen zijn, terwijl dat thuis een hele nacht kan duren. Om de snellaadpaal te gebruiken parkeer je eerst de auto aan de goede kant van het laadstation. Hier hangt vaak al een laadkabel, waarvan je de ene kant aan de auto kunt bevestigen. Vervolgens hou je de laadpas tegen de lezer en begint de auto met het opladen. 

Als de accu genoeg is opgeladen om verder te rijden, kun je bij het bedieningspaneel van de laadpaal aangeven dat het laden kan stoppen. Pas daarna kun je de kabel weer loskoppelen. Het is niet zo dat je pas kunt rijden als de auto helemaal opgeladen is. De laatste 20% gaan vaak langzamer, dus in de praktijk rijden elektrische auto’s vaak weg bij laadpalen op het moment dat ze de accu voor 80% hebben opgeladen. 

Normale laadpunten

Maak je gebruik van een normaal laadpunt, dan gebruik je daar vaak je eigen laadkabel voor. Soolutions heeft een ruim aanbod in laadkabels en op de website kun je voor veel elektrische autos vinden welke kabel geschikt is. Voordat je begint met opladen, klik je de kabel vast in de laadpaal en in de auto. Pas na het aansluiten hou je de laadpas of druppel voor de lezer en kan het opladen beginnen. De laadkabel zit automatisch op slot, aan de auto vast, als hij aan het opladen is. Deze kan dus niet worden meegenomen. Als de auto vol genoeg is (dit zie je op het dashboard of bij bepaalde merken wordt het met lampjes aangegeven zodat je het vanaf de buitenkant kan zien) dan houd je de laadpas of druppel opnieuw voor de lezer. Dan stopt de auto met opladen, geeft hij de kabel weer vrij en kun je die weer meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *