Geen categorie

Kosten voor het rijden in een elektrische auto

Elektrisch rijden wordt de toekomst. Van steeds meer merken verschijnen volledig elektrische modellen. De overheid juicht elektrisch rijden toe omdat het veel minder belastend is voor het milieu en beloond eigenaren van een elektrische auto daarvoor met een subsidie. Wanneer u in de garage gaat kijken naar een elektrische auto liggen de prijzen daarvoor best hoog. De gemiddelde nieuwe elektrische auto kost in de garage tussen de 30.000 en 60.000 euro. Dat is een behoorlijk bedrag wat lang niet iedereen te besteden heeft. Steeds vaker worden daarom elektrische auto’s geleased. Zowel door particulieren als voor zakelijk gebruik.

Wegenbelasting en BPM

Wanneer u een elektrische auto leaset hoeft u geen wegenbelasting te betalen tot 2025. Dat is door de overheid bepaald. BPM is een belasting voor motorrijwielen die in Nederland geheven wordt. Deze wordt berekend op de uitstoot van CO2. De BPM van elektrische auto’s kan geheel of gedeeltelijk vrijgesteld worden. Het gaat dan ook om voertuigen die niet volledig elektrisch zijn. Deze hybride auto’s krijgen korting op het BPM tarief. Op dit moment bestaat die korting uit een bepaald percentage. Tot 2024 blijft deze regeling in elk geval van kracht. Daarna zal de regeling geleidelijk worden afgebouwd.

Kosten voor het gebruik van de elektrische auto

De kosten voor het opladen van de elektrische auto zijn een stuk lager dan de prijzen van benzine. Bovendien kunt u nog extra besparen op het opladen door gebruik te maken van zonnepanelen wanneer u de auto thuis oplaadt. Wanneer u de auto leaset hoeft u gedurende de looptijd van het leasecontract geen onderhoudskosten te betalen. Die zijn reeds meegeteld in het maandelijkse te betalen leasebedrag.

Subsidie voor elektrische auto’s

De overheid probeert het elektrisch rijden aan te moedigen door middel van subsidie voor eigenaren of houders van een leasecontract. Wanneer u leaset ontvangt u wel de subsidie maar niet in één keer. In plaats daarvan wordt die maandelijks uitgekeerd. Wanneer u een elektrische auto zelf koopt kunt u de subsidie wel in één keer ontvangen mits uw auto een actieradius heeft van minstens 120 kilometer en de nieuwprijs niet lager is dan 12.000 euro of hoger dan 45.000 euro.

Tweedehands elektrische auto leasen of kopen

Inmiddels komen steeds meer tweedehands elektrische auto’s op de markt. Dat kunnen bijvoorbeeld ex-lease auto’s zijn. In de eerste helft van 2020 verkochten autobedrijven ruim 7300 volledig elektrische occasions. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Direct een elektrische auto leasen? Op internet vindt u verschillende sites waar u gemakkelijk de verschillende leasecontracten met elkaar kunt vergelijken. De leasecontracten hangen af van de looptijd, de nieuwprijs en het aantal kilometers dat u met de auto wil gaan rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *