Auto's en Motoren

Dit moet je lezen voordat je een tweedehands auto koopt.

auto kopen checklist

Voordat je een tweedehands auto wilt aanschaffen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Mensen doen soms niet voor niets hun auto weg en willen niet met een stuk oud ijzer zitten. Je wilt ook voorkomen dat je voor bijkomende kosten komt te staan. Daarom is het handig om deze auto kopen checklist na te lopen.

auto kopen checklist

Vraag altijd om een proefrit

Vaak als je om een proefrit vraagt vind de verkoper dat wel oké. Hierbij kun je soms aan de wegligging van de auto al voelen of er iets aan mankeert. Bijvoorbeeld als die wielen slippen bij het optrekken betekend dat er weinig profiel aan de banden zit. Ook tijdens het rijden kun je lichtelijk het stuur loslaten op een weg die rechtdoor gaat. Als de auto dan langzaam naar links of naar rechts trekt kan dit meerdere dingen betekenen.

  • De auto is niet goed uitgelijnd en dit zorgt voor snellere slijtage aan de banden.
  • Een remklauw blokkeert en zorgt ervoor dat de auto een kant op wordt getrokken.
  • Het chassis van de auto is kromgetrokken vanwege een ongeval waarin (één van) de vorige eigenaar bij is betrokken geweest.

Vooral dat laatste kan levensgevaarlijk zijn omdat het chassis niet meet dezelfde veiligheid kan garanderen dan voorheen.

Sommige dingen kun je niet zien

Bij het kopen van een tweedehands auto zal de huidige eigenaar er altijd voor zorgen dat de auto zo mooi mogelijk op de foto staat. Hierdoor zul je bepaalde deukjes of roestplekken niet kunnen zien van tevoren. Maar let er ook op dat je een kijkje onder de motorkap neemt. Kijk of het olie pijl in orde is zodat de vorige eigenaren de auto niet droog heeft laten lopen en schade aan het motorblok heeft aangericht. Of luister goed naar het geluid van de motor als die stationair loopt. Als het geronk van de motor niet evenredig is kan het zijn dat er een cilinder niet (goed) meedraait. Wanneer dit niet het geval is kan het hoog in de kosten lopen om dit te laten repareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *