21 januari 2022

De belangrijkste scheepvaartwetten

2 min read

Ben jij van plan om met een groot schip of ponton het water op te gaan? Dan zijn er een aantal regels waaraan je je moet houden! De scheepvaartwetten zijn opgesteld om dezelfde reden als de verkeersregels die wij in de hele wereld hebben. Echter verschilt het per voertuig en ook dus per soort boot of schip welke regels er gelden. Kom erachter welke dit zijn!

Scheepvaart Afvalstoffenverdrag

Omtrent het afval bewaren en vervoeren geldt er voor de schepen die hier in aanmerking komen een scheepvaart afvalstoffenverdrag. In dit verdrag staat beschreven wat de afspraken zijn tot het inzamelen van afval door de scheepvaart. In dit verdrag staat wanneer je vervuiler bent van het water en wanneer je hiervoor moet betalen. 

Wet Vervoer Gevaarlijke stoffen

Je zult op de weg het teken van vervoer van gevaarlijke stoffen wel herkennen. Hetzelfde geldt voor de scheepvaart. De scheepvaart die gevaarlijke stoffen vervoert moet zich houden aan de wet vervoer gevaarlijke stoffen. Hier staat onder ander in hoe schade en hinder van gevaarlijk stoffen voorkomen kunnen worden en waar de scheepvaart zich aan moet houden. Deze wet dient ter bescherming van mensen, dieren en de omgeving. 

Scheepvaartverkeerswet

Wanneer je besluit een schip te kopen en het water op te gaan, dien je de verkeersregels op het water te kennen. In deze wet staat onder andere wie voorrang heeft, geluidsseinen, regels met betrekking tot verlichting en de betekenis van verkeerstekens. Deze regels zijn – net als op de weg – het theoriegedeelte wat je moet kennen om het water op te mogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *